Saturday 27 January 2018

Gulai Tempoyak Ikan Patin

Jujur nak bagitahu Ain memang tak pandai masak..hahaa sebab rasa ingin mencuba tu membuak pluss ikan patin ni hasil tangkapan En Suami yang minat memancing...so tugas seorang isteri kenalah masak ya...walaupun pertama kali memasak lauk gulai tempoyak ikan patin nie. Satu lagi mengenai ikan nie, Ain memang tak berapa suka menyiang ikan >>>buang segala isi perot ikan..tah mungkin bau hanyir yang sangat kuat. Tapi selalunya kalau beli ikan kat kedai atau pasar akan ngelat suh siap-siap siang/buang isi perot ikan. Balik rumah senang tinggal cuci bersih guna air asam jawa+limau nipis supaya hilang la bau yang kurang enak daripada ikan tu.

Okaih...back to topik resepi untuk masak "Gulai Tempoyak Ikan Patin" nie. Hahaaaa macam biasa jugak Ain akan rujuk encik google...search resepinye...hahahaaaa..ada banyak version nak masak gulai tempoyak ikan patin nie..so ambil yang paling ringkas which is bahan-bahan yang digunakan dalam masakan tu senang nak dapat. So check it out ya girlssss resepi "Gulai Tempoyak Ikan Patin" version Ain....⤦

Bahan

- ikan patin bersaiz sederhana **kepala buang..potong kecil
- tempoyak **2 senduk besar amik kau sebab barulah umphhh bau tempoyak tu hahaha...bahan utama kena ada kalau tak..tak jadilah gulai tempoyak tu

- daun kunyit **derhaka sket sebab letak daun kunyit..hiris halus
-1 batang serai **ni pon derhaka sebab saje letak..hahahaha...tumbuk hujungnya

- kunyit hidup **besar ibu jari...hahaha ikotlah besar mana korang nak dalam 2inci je sebenarnya
- cili padi merah **5 batang
- cili padi hijau **ikot suka nak pedas tahap meleleh air hidung tu keluar..lagi pedas lagi sedap...
**tumbuk lumat-lumat kunyit hidup..cili padi merah/hijau + tempoyak
**still guna batu lesung...tradisional lah konon sebab tak pakai blender...hahahaha

- asam keping **2 keping saiz kecil
- daun kesum
- bunga kantan
**daun kesum & bunga kantan ni Ain letak banyak sebab suka bau wangi bila masak tu 
- garam secukup rasa

- air 

**santan...yes korang boleh letak jika korang suka..so akan jadi nama masakan "Lemak Tempoyak Ikan Patin" sebab guna santan...yang gulai ni sebab dalam masakan Ain tak letak santan...hihiiiii 

Cara memasak "Gulai Tempoyak Ikan Patin" version Ain

Sangat la senang sebenarnya nak masak...hahahaa cewahhh...sebab dah google sesiap macam mana nak masak and plus first time masak tu menjadi... Yang Ain suka cara masakan ni tak guna setitik minyak masak pon tau..konsepnya campak campak je kesemua bahan tu...hahaha maksudnya merebus je la nanti bahan kesemuanya itu. So...ikot step Ain macam ni tau ⤸

- didikan air terlebih dahulu..sukatan ikut banyak mana nanti kuahnye ya.. 
- masukan bahan yang telah ditumbuk lumat 
- masukan daun kesum + bunga kantan + serai 
**biarkan seketika sehingga naik bau semua bahan nie.
- masukan ikan patin
**nak tau ikan patin tu dah masak boleh tengok warna isi ikan tu akan berubah putih ..eh yeke...janji bila tekan sikit isi ikan tu dah lembut...dah masak la tu ikan nye
- masukan asam keping
- masukan garam sebagai perasa kuah.

tadaaaaaaaa siap!!!!!!

Fuhhhh legaaaaa Ain siap masak...satu lauk je pon ni sedap makan panas-panas dengan nasi putih..
Selamat mencuba.. resepi masak "GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN" version Ain.

Enjoy eh dengan gambar-gambar yang sempat Ain snap masa buat gulai tempoyak ikan patin nie....hahahaaa sebagai rujukan dan hiburan semata-mata....


BAHAN-BAHAN






















1 comment:

  1. Tq ain share resepi.
    Saya pun biasa masak ikut resepi camnnie.heheh

    https://bantalhotelcorner.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete